Μια κινηματική προσέγγιση από το Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη μια «ενεργειακή κρίση», με όποιο τρόπο κι αν την αντιλαμβάνεται κανείς. Οι προβληματισμοί και οι αναλύσεις για τα θέματα της επάρκειας των διαθέσιμων ενεργειακών, αλλά και η εκτόξευση των τιμών των προϊόντων ενέργειας σε δυσθεώρητα ύψη βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Μόνο που σε αυτόν το «διάλογο» κυριαρχούν οι θέσεις και οι προσεγγίσεις των θεσμικών και συστημικών παραγόντων, ιδιαίτερα αυτών που καθορίζουν τις εξελίξεις στην πλήρως απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, με αποτέλεσμα να αποκρύπτονται ή να συσκοτίζονται βασικές πτυχές του προβλήματος.

Η ανάγκη για τη διατύπωση ενός αντίλογου, από την πλευρά πολιτών και συλλογικοτήτων που ασχολούνται -στο κινηματικό επίπεδο- με τα ζητήματα της ενέργειας είναι επιτακτική. Ανταποκρινόμενο σε αυτήν την ανάγκη το Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια καταθέτει στο δημόσιο διάλογο τη δική του οπτική και ερμηνεία των εξελίξεων, ελπίζοντας να καλύψει σημαντικά κενά ενημέρωσης και να ενεργοποιήσει ευρύτερες κινηματικές παρεμβάσεις.

Το κείμενο που δημοσιοποιείται, έχει τη μορφή δώδεκα ερωτήσεων – απαντήσεων, στα πιο σημαντικά, κατά τη γνώμη του Δικτύου, ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και βρίσκεται αναρτημένο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1VzcJC1UdFUvjU4SRhyZuWWnHyVUaAv4b/view?usp=sharing

Advertisement